banner
Gemeente Kortemark Bouwbedrijf Raçon
Spar logo Taxi VDW
Buenos Tapas logo Verduyn
Decleir Houtconstructies Alkover
SD Insurance Logo TB Electric Logo
Carrefour logo Jan Cool logo
alu Dewilde Automobilia
Waeyaert Vermeersch Logo
Hapkin Logo
Cycling Vlaanderen
Cycling Vlaanderen
Filip Vanhove Logo
Hyboma Logo
Persona Legal
logo dakwerken Maekelberg

Historiek

Een korte geschiedenis van de club
en de jaarlijkse BEROEPSRENNERSKOERS

1937 Het Nieuwsblad – De Sportwereld schrijft op 1 september 1937: Beroepsrenners – Kortemark: 40 vertrekkers – start om 1.45 u stipt. Van Wesemael Albert klopt Beirnaert en Dufromont in de sprint!

1947–1976 De club kende in die periode een ongekende bloei wat betreft tal van mooie en succesrijke wielerorganisaties zoals cyclocrossen (in de steengroeve van steenbakkerij Desimpel), wedstrijden voor cyclosportieven, nieuwelingen, liefhebbers en natuurlijk ieder jaar de zeer bekende en volkse “Beroepsrennerskoers”.

1978 Kermisdonderdag … WC Hand in Hand waagt zich voor het eerst aan een “Criterium Ronde van Frankrijk” over een ideale omloop van 1,5 km in het centrum van Kortemark over 60 ronden. Helaas het regent pijpestelen van 8 tot 22 uur en nochtans met een uitzonderlijke internationale bezetting viel alles figuurlijk en letterlijk in het water!

1985-1995 Vervolg van het aantal organisaties maar plots een dieptepunt voor wat betreft de Beroepsrennerskoers met slechts 27 vertrekkers, maar als troost de deelname van wereldkampioen Greg Lemond! Voorzitter Paul Van Henis schiet uit zijn krammen en meldt zich als spreekbuis van verontruste organisatoren op de statutaire vergadering van de West-Vlaamse Wielerbond om het lokale profcircuit te redden. Met succes overigens want het jaar daarop verschijnen 98 renners aan de start.

1996 Nieuwe zondvloed met als winnaar Hendrik Redant met slechts 12 aankomende renners!

1997-2000 De club ontpopt zich tot medewerker aan tal van sportmanifestaties in de gemeente door medewerking aan het Sportspel zonder grenzen, halve maraton Langemark – Kortemark (nu Lakosta) en een eigen organisatie met de West-Vlaamse Sportnacht: een tijdrit over één km van een wielrenner, een hardloper, een race-wagen, een gocart en een rolstoelatleet met om en bij de 5.000 toeschouwers. Ten einde al deze kosten te kunnen dragen beslist de club met succes een reuze tombola te organiseren met uitsluitend belangrijke naturaprijzen met een totale waarde van meer dan 5000 €. Dit jaar is de 15e uitgave van de reuzetombola.

22-10-2004 Officiële ontvangst van de club in het Provinciaal Hof te Brugge met aanstelling door de Heer Gouverneur tot “KONINKLIJKE WIELERCLUB HAND IN HAND KORTEMARK”